Mnoho z vás jistě našlo pod stromečkem spoustu dárků a možná mezi nimi byl i nový dron. Vím, že většina z vás se chystá dron co nejdříve otestovat, ale je zde několik věcí, které byste měli vědět ještě před prvním letem.

Popravdě je těch věcí spousta a já vám to zkusím jen stručně shrnout, popřípadě vás odkážu na jiný zdroj, kde najdete spoustu nových informací.

 

Ze všeho nejdříve je dobré vědět co je dron a to najdete v tomto článku. Tohle byl ale jen začátek a pro bezpečný let je potřeba znát i legislativu. Nebudu si dělat iluze, že se každý z vás pustí do studování, ale některé věci by měl znát každý. Podrobný článek o tom, kde můžete a nemůžete létat je vypracován zde. Také je vhodné se seznámit s návodem přímo k vašemu dronu. Dnes je na výběr mnoho modelů a každý má rozdílné funkce i ovládání.

Pravidla létání s drony v České republice

Při letu dodržujte následující:

  • zákaz létání nad lidmi bez jejich souhlasu (koncerty, sportovní události, kulturní akce atd.),
  • zákaz létání v blízkosti letišť, jaderných elektráren, vojenských objektů atp.
  • nelétejte výše než 100 metrů
  • zákaz létání nad budovami, cestami, železnicemi a jinými zastavěnými oblastmi
  • zákaz natáčení prostor a osob na soukromých pozemcích
  • zákaz letu v noci (od občanského západu slunce do občanského východu slunce)
  • zákaz riskování srážky s jinými letadly ve vzduchu
  • při letu musí vždy ovládající osoba udržovat vizuální kontakt s dronem

Možná se zdá, že tedy v podstatě nemůžete létat nikde, ale není tomu tak. Hlavně při letu vždy používejte rozum, neriskujte a buďte ohleduplní. Dobré je i vědět, že let v zimním období má svá specifika.

Pokud máte nový dron od DJI, tak pro vás máme připravenu sérii návodů, kde se dozvíte základní věci i různé tipy a triky.

DJI má vlastní aplikaci DJI Go, kde najdete spoustu nastavení a vychytávek. Věnovali jsme jí tento článek, kde je mnoho názorných video tutoriálů. Další videa, tentokrát s návody v češtině najdete zde. Nelekněte se, že návody nejsou určeny přímo pro váš model. U DJI je spousta věcí a funkcí společná pro mnoho modelů a tak není potřeba se věnovat každému zvlášť.

drony DJI

Před každým letem je důležitá i předletová kontrola. Co nezanedbat a na co si dát pozor se dozvíte zde. Článek je věnovaný dronu DJI Mavic, ale i tady je většina věcí společných i s jinými modely DJI.

Na závěr pro vás máme tento návod, kde se dozvíte několik základních tipů pro fotografování s dronem a taky si projděte i tuto sekci s tipy a triky.