Společnost DJI nám poskytla k testování dron Tello, který vyrobila společnost Ryzetech ve spolupráci s DJI a Intel. Dron téměř 2 týdny testujeme a postupně se s vámi dělíme na našem FB o dojmy. Nyní přišel čas vše shrnout do recenze DJI Tello.

Recenze DJI Tello – levný dron s VPS a mnoha funkcemi

Tello je nejmenší a nejlevnější dron s vizuálním pozičním systémem a tak se očekává stabilní let a na svou třídu kvalitní záběry. Musím podotknout, že se jedná o hračku a srovnání se Sparkem (ano, někdo v Tellu vidí náhradu za Sparka) není na místě. Tello totiž stojí jen 109€ a zapadá do nižší třídy, což samozřejmě zohledním v recenzi.

Před čtením obětujte minutu svého času a přečtěte si tento unboxing článek.

 

 

Obsah balení

Balení je sice strohé, ale obsahuje vše důležité a tak je dron DJI Tello připraven během chvilky k letu. V podstatě stačí proletět manuál a nabít akumulátor. Nic víc není potřeba.

 

Obsah balení:

  • dron
  • baterie
  • ochranné oblouky
  • 2 sady vrtulí
  • klíč pro výměnu vrtulí
  • manuál

DJI Tello obsah balení

Design a kvalita zpracování

Čekal jsem, že DJI Tello bude skvěle zpracovaný a chybky se budou hledat jen těžko a měl jsem pravdu. Vše perfektně lícuje a sedí na místě. Trup dronu je vyroben z pevného, ale pružného plastu, který půjde těžko zničit. Alespoň teda běžným používáním.

Bílý kryt na horní straně je z lesklého plastu, ale otisky na něm nezůstávají. Kryt lze snadno odcvaknout a vyměnit za jiný v jiné barvě.

Power tlačítko a microUSB port pro dobíjení hledejte na bocích.

Prvky VPS (vizuální poziční systém) najdete tradičně vespod. Při detailnějším zkoumání vám neunikne, že jsou vespod ramen vedeny kabely k motorům.

Výměna motorů by neměla být složitá, ale pájení se nevyhnete.

Aplikace

Jelikož ke dronu není ovladač, tak jej musí něco nahradit a to něco je smartphone. Mobilní aplikace Tello je dostupná pro operační systémy Android i iOS.

Aplikace se podobá na DJI Go, ale nenabízí tolik funkcí a nastavení. Orientace v ní je snadná, protože velkou část displeje ukousne náhled z kamery dronu a zbytek prvků je umístěn u horního okraje, kde nijak nepřekáží.

Let a vše kolem něj

Obecné info už máme za sebou, takže pomalu vyrazíme do vzduchu. Ještě než vám sdělím své dojmy z testování, tak se podíváme na specifikace udávané výrobcem a pak hned vám prozradím jak si Tello vede ve skutečnosti.

test výdrže DJI Tello

Specifikace DJI Tello:

  • váha: 89 gramů (včetně oblouků), 80 gramů (bez oblouků)
  • rozměry: 98 x 92,5 x 41 mm
  • kamera: 5 MPx (video: 1280 x 720/30 fps, foto: 2592 x 1936)
  • stabilizace obrazu: EIS (elektronická stabilizace obrazu)
  • FOV: 82,6°
  • dosah: 100 metrů
  • maximální rychlost: 28,8 km/h
  • kapacita baterie: 1100 mAh
  • doba letu: 13 minut
  • vizuální poziční systém
  • inteligentní režimy
  • programovatelný skrze Scratch 2

Při testu jsem se zaměřil na věci, které vás nejvíc zajímají.

Výdrž

Výdrži na baterii jsem věnoval tento samostatný článek a DJI Tello v testu nezklamalo. Při testu ve visu se časomíra zastavila na čase 13:53 a při venkovních testech jsem přistával cca po 11 – 12 minutách letu. Tady Tello nechává konkurenci daleko za sebou.

Inteligentní režimy

Stejně jako drony od DJI, tak i Tello má několik připravených režimů. Pro jejich spuštění je nutný dostatek světla ke správnému fungování VPS. Bez něj to prostě nejde.

Inteligentní režimy:

  • Up & Out – pořízení dronie
  • Bounce – dron klesá a stoupá do výšky 1,2 metru
  • 360 – pořízení krátkého 360° videa
  • Throw & Go – vzlet z ruky
  • Flips – loopy
  • Circle – dron opíše kruh

Bluetooth ovladač a VR headset

Pokud jste byli do teď nadšeni, tak vás zklamu. Zkoušel jsem dron spárovat s ovladačem ke konzoli Shield. Zatímco telefon jsem přes něj ovládal bez problému, tak v aplikaci Tello jsem neuspěl. Je dost možné, že s jiným ovladačem to pojede bez problému, protože na Youtube je spousta videí, kde se to podařilo.

Měl jsem v plánu vyzkoušet let s VR headsetem. Přímo v aplikaci k dronu jde rozdělit obraz na 2 poloviny, ale vzhledem k nízkému dosahu a sekání obrazu jsem test VR headsetu vyřadil ze seznamu.

Dosah

Mnoho z vás zajímal dosah Tella. Výrobce uvádí až 100 metrů, ale v praxi je to mnohem méně a za ideálních podmínek se dostanete bez sekání obrazu na cca 20 metrů, častěji i méně. Jako selfie dron na tůry by to stačilo, ale problém je to, že video se neukládá do dronu, ale streamuje se přímo do telefonu a tak se uloží sekaně. U fotek problém není, jen trvá déle než se přepošlou z dronu do telefonu. Stačilo, aby dron disponoval slotem na microSD kartu a bylo by po problému se sekáním.

 

Foto a video

DJI Tello má maximální rozlišení u videa 1280 x 720 pixelů při 30 snímcích za vteřinu a 5 MPx u fotek. Na dnešní poměry to není nic extra, ale s přihlédnutím k ceně a využití se stroj nemá za co stydět. Navíc nabídne i EIS (elektronickou stabilizaci obrazu) a VPS (vizuální poziční systém), díky čemuž by měli být výsledné záběry kvalitnější než u jiných dronů.

Přesně tohle se potvrdilo a Tello nemá ve své třídě konkurenci. Za optimálních světelných podmínek zvládnete dokonce vytvořit i překvapivě dobré záběry. Největší problém je již zmíněné sekání videa.

Fotky i videa si můžete stáhnout v plném rozlišení zde.

 

Let

Stabilita letu je na velmi dobré úrovni a vizuální poziční systém pracuje na výbornou. Zdálo by se, že kartáčové motory nebudou mít dostatek výkonu pro souboj s větrem, ale i při silném větru (dle předpovědi to bylo až 40 km/h) Tello bojovalo statečně. Bylo to sice na hraně, ale dron test ustál se ctí.

Ovládání je přesné i na displeji smartphonu a latence je minimální.

Závěr

Máme tady silného hráče v nižší třídě, který ještě podusí konkurenci. V cenové hladině do 3000 Kč se jedná o nejlépe zpracovaný dron s výbornou výdrží na baterii a snadným ovládáním. Vizuální poziční systém funguje naprosto perfektně a stroj se ve vzduchu téměř ani nehne.

Jedinou vadou na kráse je nízký dosah a sekání videa. Na fotky je ale Tello ideálním společníkem, jen od něj nesmíte čekat zázraky.

DJI Tello je přesně ten dron, který přibalíte někam na výšlap, kde nejde až tak o kvalitu fotek, ale o každý gram váhy.