Díky svolení Jirky Kotlana, který sepsal své zkušenosti s dronem Xiro Xplorer V, máte možnost si o tomto stroji přečíst více. Jirku štvalo, že se k dronům Xiro snáší vlna negativních komentářů a tak se rozhodl situaci popsat tak, jak ji vidí on. Tedy ze strany dlouhodobého a spokojeného uživatele.

Recenze Xiro Xplorer V

Jelikož je zde velká rodina vyznavačů DJI, což je vzhledem k dominantnímu postavení na trhu pochopitelné, rozhodl jsem se dát prostor také ostatním, kdo létají, nebo se chystají létat s jinou značkou. Přesněji mám na mysli XIRO Xplorer. Stále se totiž setkáváme s pochybami a podivnými, nebo posměšnými komentáři vůči tomuto dronu. Nutno podotknout, že tyto zbytečné reakce pramení právě od těch kdo nevlastní tuto značku, nebo se s Xirem nikdy dostatečně neseznámili.

Zvěsti o tom že Xiro rád “ulétává” a nebo že na to neexistuje servis se nezakládají na procentuální pravdě. Každý dron a značka má své mouchy a různé problémy se mohou vyskytnout u každé z nich, nevyjímaje DJI a další.

Ale zpět ke Xiru. Před třemi roky, kdy se tato značka objevila na trhu, zaujala především svými vlastnostmi, cenou (v té době kolem 19000,-Kč) a především designem, velmi konkurujícími o několik tříd vyšším modelům jako je právě DJI. Později šla cena Xira rapidně dolů (o tom později) a poptávka nabrala na obrátkách. V současné době je jen velmi obtížné sehnat verzi “Xiro Xplorer V” s Full HD kamerou za nějakých 13500,-Kč, neboť jeho prodejem se dnes zabývá jen pár firem, které se sami zásobují ze zahraničí a zároveň si řeší vlastní cestou i servis, který díkybohu funguje dobře i když vyřízení případná reklamace trvá až tři týdny. Proč tomu tak je? Jednoduše řečeno tehdejší výhradní dovozce do ČR nedotáhl tak úplně do konce podmínky dovozu, servisu a především supportu pro zákazníky. To mělo za následek právě propad ceny, neboť se celá tato lapálie rychle rozkřikla a co si budeme vykládat, špatná reklama je mnohdy ta nejviditelnější. Obchodníci pochopitelně nechtěli prodávat něco, co nemá dostatečnou podporu a rychle se tak zbavovali svých zásob. Xiro se paradoxně začalo skvěle prodávat a postupem času se ukázaly jeho skutečné kvality. Je jasné že se jedná o plnohodnotný stroj, nikoliv hračku a v současnosti neexistuje na trhu konkurenceschopný protějšek. Ano, mluvíme tu o poměru cena/výkon/užitné vlastnosti. Já sám létám s tímto strojem už druhý rok a dodnes jsem nezaznamenal žádný problém. Prolétal jsem s ním velkou část Rumunských Karpat a také Černobylskou zónu. Pokud se totiž s Xirem dobře seznámíte a dodržujete předletová pravidla a údržbu, bude vám dobře sloužit jako kterýkoliv jiný dron.

recenze Xiro Xplorer V
O Xiro Xplorer V pravdivě:

Xiro Xplorer má mnohé z toho co jinak nabízejí drony mnohem dražší, včetně nižších modelů Phantomů: GPS, řadu automatických režimů, akumulátor umožňující let až 25 minut i možnost přenosu obrazu z paluby na smartphone připojený k ovladači (FPV). A úplně nejlepší je, že stroj má stabilizovaný 3osý gimbal buď pro uchycení kamery GoPro (verze Xiro Xplorer G) nebo již zabudovanou 14 mpx kamerou od Panasonicu (verze Xiro Xplorer V). Troufám si tvrdit, že momentálně není na trhu nic, co by za stejné peníze nabídlo srovnatelné parametry. Xiro je vybavený výkonným akumulátorem s napětím 11,1 V (tedy 3S) a kapacitou 5200 mAh. Je to ten typ, kterému se říká inteligentní. Důležité je, že si sám hlídá nabíjení a indikuje svůj stav. Dělá to stejně jako akumulátory dronů DJI: počet rozsvícených LED signalizuje stupeň nabití.

Vestavěný lithiový akumulátor 3,7 V s kapacitou 4000 mAh má i vysílačka a dá se nabíjet společně s palubním akumulátorem dronu stejnou nabíječkou z balení, takže se nemusíme zlobit s kupováním a nabíjením hromady AA článků jak tomu často bývá u levných dronů. Možnost připevnit na stabilizovaný a ovládaný tříosý gimbal kameru GoPro z něj dělá dron, který se dá použít i pro docela náročné použití – některé parametry nejvyšších modelů GoPro jsou lepší než u kamer i docela drahých dronů. Drobnou nevýhodou je, že kameru nesmíte zapomenout zapnout před startem a nejde měnit její nastavení.

Xiro Xplorer V - ovladač
Vestavěná kamera modelu V má optický čip Panasonic o rozměrech 1/2,3 palce s 14 miliony pixelů. Umí natáčet video v rozlišení Full HD až 1080p při 30 fps. Pokud bychom chtěli 60 fps, máme k dispozici rozlišení jen 720p. Upřímně řečeno to už dneska není nic moc, takže pokud máte na kvalitu videa vysoké nároky, bude lepší dát přednost modelu G a zavěsit na něj GoPro HERO 4 schopnou za určitých podmínek i poloprofesionálního nebo profesionálního nasazení. Xiro na svém webu inzeruje také model Xplorer se 4K kamerou. Na českém trhu se ale zatím neobjevil.

Ukázka fotografií z Xiro Xplorer V

Ještě než poprvé poletíme, tak se seznámíme s ovladačem, protože až stroj poletí bude už na nějaké seznamování pozdě. Ovladač disponuje tzv. extenderem (zesilovačem přenosu signálu z kamery), který má dosah cca 900 metrů. Samotný stroj se dostane na vzdálenost až 800 metrů ve volném prostranství. Hlavní vypínač je poněkud záludně vespod, nahoře jsou dva klasické joysticky, ale zbytek už tak úplně klasický není. Pod joysticky je trojice tlačítek pro tzv. inteligentní ovládání (IOC – dron letí ve směru pohybu joysticku nezávisle na tom, kam má natočenou příď), tlačítko HOME automatického návratu na místo vzletu a tlačítko automatického vzletu a přistání. Ještě níž je skupina symbolů podsvícených barevnými LED signalizujících stav akumulátorů, spojení, signálu GPS atd. – nahrazuje tedy displej dražších vysílaček.

Důležitý ale je především třípolohový přepínač nad joysticky. První poloha (označená číslem 1) představuje nastavení nejméně náročného režimu (pro začátečníky), další dvě (č. 2 a 3) jsou odstupňovaně náročnější (mírně pokročilý – pokročilý). V prvním režimu ale stroj neodstartuje, pokud nemá k dispozici signál GPS. Ovladač je možné propojit přes aplikaci se smartphonem nebo tabletem a mít tak před sebou obraz palubní kamery i další údaje velmi podobné prostředí DJI. V úplně nejjednodušším případě, můžeme vzlétnout i bez kamery a bez smartphonu a pokud jsme začátečníci, tak nejlépe s přepínačem režimů nastaveným na mód 1.

Propojení mobilního zařízení s ovladačem dronu někdy bývá nervy rvoucí záležitost. Xiro to ale vyřešil velmi příjemně. Už mechanické uchycení smartphonu k vysílačce je překvapivě jednoduché a navíc držák mobilního zařízení nijak nepřekáží ani když se nepoužívá, protože jde do ovladače celý zasunout.
Ještě důležitější ale je, že k propojení nepotřebujete žádný kablík s těmi jedinými správnými konektory, protože vysílačka si vytvoří vlastní bezdrátovou WiFi síť, jejímž prostřednictvím se s mobilem propojí, jakmile na něm spojení povolíte. Odpadá tedy zlobení s konektory. Co je úplně nejlepší? Opravdu to hned na poprvé spolehlivě funguje (zatímco třeba na kabelové propojení u DJI Mavic je na internetu dlouhá řada stížností).

Vlastní aplikace Xiro Xplorer vám na displeji mobilu udělá úhlednou ikonku. Grafické rozhraní je téměř stejné jako u dronů DJI: nastavení kamery, různé módy (follow me, autonomní let se 16 body na trase atd.) hlavní plocha s obrazem z palubní kamery, menší plocha s mapou vyznačující polohu dronu (můžete si vybrat mezi klasickou a satelitní mapou). Obsah větší plochy s menší můžete prohodit. Obraz lze dokonce i streamovat živě.
Na horní liště vidíte letové údaje (výška, rychlost, vzdálenost atd.), na levé straně displeje je ovládání kamery. Poněkud neobvyklé je, že kameru můžete ovládat právě jen přes dotykový displej – na vysílačce sice je kolečko pro klopení kamery, ale nikoliv spoušť.

Navzdory bezmála lidové ceně se Xiro Xplorer chová jako podstatně dražší stroj. Je silný, stabilní, drží polohu i když pustíte joysticky a nemá problémy ani se silnými nárazy větru.
Veškeré podrobnější info si můžete najít na oficiálních stránkách výrobce http://xirodrone.com/

Na závěr chci říct nebuďte ve svých komentářích jednostranní a nemějte zášť ke kolegům, kteří létají s jinou než vaší značkou. Mělo by to zde být především o výměně zkušeností, pomoci a zábavě.