Právě skončil festival zaměřený na bezpilotní létání a vše kolem toho. My jsme u toho nemohli chybět, abychom vám o tom přinesli svědectví. Takže jaký byl Dronfest 2017 v Plzni? Byl jednoznačně úžasný, ale určitě pokračujte ve čtení.

Dronfest 2017 v Plzni se podařil

Na této akci si mohli přijít na své snad úplně všichni amatéři, hobíci i profesionálové (asi chápete, že nemáme na mysli ty z natáčení hambatých filmů). Také pro děti tam byl k dispozici široký doprovodný program, kde si mohly například zajezdit na šlapacích kárách, dozvědět se něco zajímavého o robotice nebo i o fyzikálních zákonech. A to vše i s praktickými ukázkami. Každý se tam mohl občerstvit dle libosti sladkým, slaným, teplým, studeným, alkoholickými, ale i nealko nápoji. Vydařilo se i počasí a tak jste se tam mohli slunit venku, trochu se zahřát na veletrhu, ale i schovat se v bývalých garážích při leteckých ukázkách. To bylo v takovém počasí velmi oblíbené místo, protože tam bylo z celého areálu DEPO2015 nejchladněji a k tomu vzduch vířily silné rotory profesionálních strojů při leteckých ukázkách.

Celé dění na droním festivalu bylo rozděleno do několika různých sekcí.

Hlavní hala

V hlavní hale se konal veletrh, kde byla přímo účastna většina naší české špičky podnikající v tomto oboru. Byli zde zastoupeni vývojáři, výrobci, dovozci, prodejci koptér, softwaru, náhradních dílů, příslušenství, ale i další instituce, jež dokáží zprostředkovat nebo pomoci při získávání certifikací a povolení od ÚCL, naučit vás základy ovládání koptér, natáčení ze vzduchu, zajistit či zrealizovat následnou postprodukci a ještě mnohem více. Dokonce jsme se zde mohli dozvědět o jednom novém projektu ohledně individualizace nejen vaší koptéry. Mezi nimi nás zaujal stánek jedné společnosti, která nemá s bezpilotním létáním takřka nic společného a ještě se vychloubá tím, že dělají do letadel. Takhle se povyšovat nad nás, obyčejné lidi, kteří děláme do mísy – taková nehoráznost. 😉 Bylo možné se zde potkat i s velmi zajímavými, kteří udávají tempo a směr vývoje na naší droní scéně. U všech stánků se nám ochotně věnovali a mohli jsme se tak dozvědět i mnoho dalších věcí ze zákulisí jako je třeba neférový konkurenční boj a mnohem více.

A k vidění nebyly jen stroje, které umějí létat. Některé jezdí a jiné plavou.

Nejen technikou, ale i uměním živ jest člověk.

V této hale byl umístěn také takzvaný skleník, který byl vybaven audiovizuální technikou a židlemi k posezení. Konaly se zde totiž přednášky na nejrůznější témata, kde se každý mohl dozvědět o základech pro natáčení z dronu, o legislativě, technice a samozřejmě ještě mnohem více.

Také se zde nachází kavárna, kde byly vystaveny fotografie pořízené z dronů do fotografické soutěže, do které jste se mohli přihlásit i vy sami.

Garáže

V těch se konaly letecké ukázky profesionálních strojů a jejich pilotů. Kroužily, stoupaly, klesaly a hlavně vířily vzduch. Tyto ukázky byly komentované a také se mohl úplně každý zeptat na co chtěl a bylo mu erudovaně odpovězeno.

Centrum robotiky

V další z několika hal bylo umístěno centrum robotiky, které se zaměřovalo primárně na děti a mladé lidi. K dispozici zde byly nejrůznější stavebnice a velmi ochotní lidé, kteří se zkušeně a výchovně věnovali všem ratolestem.

DIGIDům

V této hale měl zastoupení jeden finanční dům, který se snažil návštěvníkům vysvětlit, že není tak zkostnatělý, jak si o něm široká veřejnost myslí. Vystavovala zde i jedna z největších softwarových společností světa.

Letiště

Zde se konaly tréninky, kvalifikace a hlavně závody v FPV létání na připravené dráze.

Na tomto prostoru to ale nebyl jediný program. Probíhalo zde i představení široké veřejnosti nové koptéry v nabídce DJI. Konkrétně se samozřejmě jednalo o model DJI Spark, o kterém jsme pro vás již připravili několik článků.

Parkoviště

Ano, bez tohoto prostoru by zde návštěvníci ani neměli kde zaparkovat a tak jej nepodceňujme.

 

Akce byla prostě velkolepá a snad se líbila všem návštěvníkům. Organizačně byla opravdu skvěle zvládnutá a za to vše pak patří velký dík všem organizátorům, pořadatelům, vystavujícím, přednášejícím a prostě všem zúčastněným, kteří se na této akci s názvem Dronfest 2017 v Plzni podíleli.

Bylo to prostě skvělé. Všechna ta pozitiva a sociální jistoty nám však přišly poněkud podezřelé a tak jsme museli prostě vymyslet nějaká negativa. Takže v hlavní hale bylo v takovém počasí poněkud dusno, ale naštěstí bylo kde a nebo jak se zchladit.

 

A jako bonus k tomu všemu bylo i vstupné zdarma.

Takže u příštího ročníku (doufáme) opět na viděnou.