Úvod

Díky našemu partnerovi Gearbest.com se nám ve stejný čas dostaly do rukou dva velmi podobné drony, a to hlavně v rámci cenové hladiny. V obou případech tak můžete za cca 100 $ získat velmi zajímavou kvadrokoptéru, avšak každá z nich je určena pro trošku jiné účely. Které to jsou a jak se dronům při našem testování dařilo?

Rozbalování a první dojmy

Člověk by očekával, že JJRC X1 s dvakrát větší velikostí než XK X251 přijde také v dvakrát tak velké krabici. Je tomu ale právě naopak. Však posuďte sami.

Když jsme tyto mašinky začali rozbalovat, hned jsme si všimli dalšího rozdílu. XK X251 je pevně zajištěn v polystyrenu a tak máte jistotu, že k vám dorazí bez komplikací. To se, bohužel, nedá říct o modelu od JJRC, který leží na kartonové konstrukci, kde jsou všechny potřebné součástky uloženy natolik precizně, že byste se při opětovném balení mohli slušně zapotit. Jedním z důvodů, proč JJRC drony balí na těsno do co nejmenší krabice, může být také např. pokles ceny poštovného. Velkou nevýhodou však může být to, že příslušenství, nezbytné pro plnou funkčnost dronu je třeba ručně připevnit pomocí přiložených šroubků a pokud byste jej chtěli skladovat v krabici, je nutné tyto součástky vždy znovu oddělit. V případě XK za nás vše udělal výrobce a tak s uskladněním pravděpodobně nevzniknou sebemenší potíže.

Obsah balení

JJRC X1 XK X251
1x dron 1x dron
1x vysílač 1x vysílač
1x baterie 7,4 V 1300 mAh 1x baterie 7,4 V 950 mAh
4x náhradní vrtule 4x náhradní vrtule
1x nabíječka 1x nabíječka + adaptér
1x šroubovák 1x šroubovák
1x klíč na vrtule 1x 1,5 mm imbus
1x manuál 1x manuál
4x ochranný kryt na vrtule
2x přistávací nožky
8x šroubky k ochranným krytům
2x šroubky k přistávacím nožičkám

S příslušenstvím jsme víceméně spokojeni. V obou případech je v základním balení vše, co potřebujeme, až na baterky do vysílačů, které se musí dokoupit.

Jak jsme drony rozbalovali se můžete podívat zde:

Co nás opravdu pobavilo, jsou manuály. Zdaleka se tam nevyskytuje korektní angličtina a informativní hodnota obou dvou je naprosto mizivá, což může zamrzet. V případě JJRC X1 jsme ze začátku ani nevěděli, jak dron spárovat s vysílačem a tak jsme do manuálu byli nuceni nahlédnout. Skoro nic jsme se však nedočetli a museli jsme prohledat internet, kde jsme se, díky Bohu, dobádali řešení.

Design a zpracování

Z hlediska designu tady opravdu záleží pouze na vkusu jedince. Osobně mi je bližší kombinace modročerné barvy, do které je laděn JJRC X1, ale XK X251 oku také rozhodně nevadí. Pokud bychom nad tím chtěli hodně přemýšlet (což jsme samozřejmě udělali) z hlediska porovnávání dronů ke vzhledům jednotlivých druhů hmyzu, JJRC X1 by připomínal mírumilovnou vážku, kdežto XK X251 nějakou malou, zákeřnou vosu.

Už bylo ale dost básnění, pojďme hodnotit praktičnost a předpoklady k dobré odolnosti. Tady má rozhodně navrch XK, protože jeho tělo už na první pohled působí velmi stabilně. Jeho ramena i přistávací nožičky jsou vyrobeny z uhlíkového vlákna, což zaručuje odolnost a zároveň i nízkou hmotnost. JJRC je naopak vyroben z umělé hmoty, která sice pravděpodobně přežije normální pády (ty naše přežila), ale pořád působí velmi křehce.

JJRC XK

Co se ale týká krytu baterie, zaručeně vede JJRC, kde je baterie perfektně skrytá a není tak vystavena nebezpečí. Jediné mínus drží uzávěr krytu, který je přes propojovací dráty poněkud obtížné zavřít. Pro XK již nemáme tolik chvály, baterie lehce vyčnívá a propojovací drátky jsou odhalené. Celkově samotné upevnění baterie nepůsobí příliš důvěryhodně.

Osobně se mi také líbí ochranné kryty na vrtule, které nabízí JJRC.

20160723_131904

Hned na první pohled nás ohromil vysílač od XK, který do rukou padne jako ulitý, jeho materiál je velmi pevný a navíc disponuje i displejem. JJRC v tomto ohledu zaostává. Provedení vysílače postrádá profesionální dojem a stabilitu – působí spíš jako ovladač k nějaké levnější hračce, zakoupené v nejbližším obchodě.

Trošku technického infa

JJRC je vybaven čtyřmi 2280 kV bezkartáčovými motory typu D1806, zatímco XK bezkartáčovými 3000 kV motory typu 1307, díky kterým je schopný dosáhnout vyšší rychlosti – mohli bychom jej vnímat i jako závodní dron. XK nám také umožňuje přepínat mezi 3D a 6G módem a pomocí LED kontrolek na zadní části dronu rozeznáme, v jakém z nich se právě nachází (zelená pro 6G, červená pro 3D). Stabilizaci obou dronů zajišťuje integrovaný šesti osý gyroskop.

S LED diodami ve spodní části ramen se nemusíte obávat letu ve tmě, ovšem u JJRC nesvítí tak silně jako u XK. Žádný z dronů není vybaven kamerou, nicméně k oběma je možné kameru dokoupit a pomocí gimbalu jednoduše připevnit.

Po stránce kapacity a tudíž i výdrže baterie má náskok JJRC s kapacitou 1300 mAh, která při plném nabití umožňuje let trvající až 15 minut, avšak rozdíl není tak zásadní. XK s kapacitou baterie 950 mAh vydrží jen o 2 minuty kratší dobu. Po cca hodině a půl nabíjení obou baterií jsou drony připraveny ke vzletu.

Pokud bychom se měli bavit o ovladačích, už z pohledu na naše fotky jste pravděpodobně usoudili, že ten od XK vypadá věrohodněji. Velkou výhodou je také malý displej. Oba dva ale pracují na stejné frekvenci – 2,4 GHz. Výrobce JJRC uvádí, že dosah X1 by měl být až 400 metrů, což je moc pěkné, nicméně jsme se báli jeho tvrzení otestovat, protože jsme zatím začátečníci. Ovšem dosah 300 m u XK je také hezké číslo.

Drony můžete porovnat na základě dalších podrobností v níže uvedené tabulce.

Specifikace: JJRC X1 XK X251
Hmotnost balení: 1,100 kg 0,855 kg
Hmotnost kvadrokoptéry: (bez baterie) 200 g (bez přistávacích nožiček) 205 g
Rozměry kvadrokoptéry: 21 x 21 x 11 cm 17,7 x 17,7 x 8,3 cm
Doba nabíjení: cca 90 min 60 – 80 min
Baterie: 7,4V 1300mA Lipo 7,4V 950mAh Lipo
Doba letu: 13 – 15 min cca 12 min
Ovladač: 2,4 GHz bezdrátový 2,4GHz bezdrátový s displejem
Napájení ovladače: 4 x 1,5V AA baterie (není součástí balení) 6 x 1,5V AA baterie (není součástí balení)
Dosah: 300 – 400 m cca 300 m
Gyroskop: integrovaný 6-osý integrovaný 6-osý
Motor: bezkartáčový, 2280 kV bezkartáčový, 3000 kV

Párování a let

Pokud jsme úspěšně dobili baterie dronů a zakoupili baterie do ovladačů (v případě XK 6 x AA a v případě JJRC 4 x AA), zábava může začít.

Párování s ovladačem u každého z nich probíhá jiným způsobem a musíme uznat, že u JJRC je ten způsob opravdu unikátní a nevídaný – bez zahraničních recenzí bychom na to snad ani nepřišli.

U XK je párování jednoduché, nejdřív se musíte ujistit, že throttle na ovladači je v dolní pozici (viz. obrázek #1), poté je důležité propojit baterii s dronem, tím jej zapnete, dále spustíte vysílač, na kterém nesmíte mít zapnutý HOLD.T (pravá horní páčka nesmí být dole) nebo 3D mód (levá horní páčka nesmí být nahoře) a na dronu stisknete párovací tlačítko (viz. obrázek #2) na 1 sekundu, v této chvíli je dron spárovaný.

Jak už jsme naznačili, párování vysílače s JJRC X1 je opravdu vtipná zaležitost. Spočívá to v tom, že propojením příslušných drátků u baterie dronu zařízení spustíte, poté zapnete ovladač a THROTTLE a ELEVATOR (viz obrázek #1) posunete dolů a pak je posunete do vnějšího spodního rohu (viz obrázek #2), až uslyšíte pípnutí, pustíte ELEVATOR a budete pohybovat THROTTLE ve spodní pozici zleva doprava. Pokud jste to zvládli, vrtule se začnou otáčet a dron je tedy spárovaný.

Po pár pokusech se nám s oběma drony letělo v pohodě, z čehož vyplývá, že můžou být skvělou volbou pro začátečníky, kteří se s těmito srandičkami teprve učí.

Avšak když jsme poprvé zkoušeli XK, vystřelil takovou rychlostí, že jsme za pár sekund viděli jen tečku na obloze. S dronem se nám ale i tak podařilo víceméně v pořádku přistát a i když jsme ho potom hodinu hledali na poli, vše dopadlo dobře. Takže opatrně!  Toto zařízení má tak silné motory, že jej nerozhodí sebenepříjemnější povětrností podmínky – za což má od nás velké plus.

SKU236948_1Velkou škodou je ale to, že jsme při druhém pokusu ztratili jednu z čepiček vrtulí (M4 CCW). Dron pak nebyl schopný znovu vzletět. Při projíždění internetu jsme zjistili, že nejsme jediní, kdo se s tímto problémem setkal, avšak výrobce tento díl neprodává zvlášť. Kvůli tomu budeme muset kupovat úplně nový motor, na který budeme čekat ještě tři týdny. Před každým vzletem se proto ujistěte, že máte všechny šroubky dobře utažené. Jelikož vznikly tyto komplikace, nemůžeme přiložit video, které by zachycovalo let dronu, ale napravíme to, jakmile zařízení vrátíme do původního stavu.

JJRC létá skvěle. Přikládáme video, nicméně berte na vědomí, že jsme začátečníci, a tak vám zatím nemůžeme předvést šílené akrobatické kousky.

Každý z těchto dvou dronů má trošku jiný účel. Jak už jsme zmínili dříve – JJRC X1 je něco jako mírumilovná vážka, kdežto XK X251 zákeřná vosa. Odráží se to i na způsobu, jakým tyto dva drony létají. S JJRC dokážete bez problému letět pomalým tempem, kdežto XK to seká hlava nehlava.

Závěr

Stejná cenová hladina, jiné výsledky. Doufám, že mi v tomto tvrzení už věříte. Pokud jste nevěděli, do kterého z nich jít, pevně věřím, že vám tato recenze v rozhodování pomohla. Za nás určitě vede dron XK X251, který už na první pohled i omak působí velmi stabilně a věrohodně. Jeho vysílač nás přímo ohromil a párování bylo velmi snadné. JJRC má ale také svá plus, jako např. větší dosah, dobu letu a také nám z něj neupadla ta čepička.

Ještě jednou bychom chtěli poděkovat našemu partnerovi Gearbest.com, který nám oba drony zapůjčil a kde si jak dron XK X251, tak JJRC X1 můžete zakoupit.

Budeme se těšit na vaše názory v komentářích a pokud vás napadne informace, která v recenzi chybí, necháme se inspirovat a přidáme ji.